Přiznání k dani z nemovitých věcí

Přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2022 se odevzdává do 31. ledna. Zaplacení celé daně nebo první zálohy se provádí do konce května. 

   Povinně ho odevzdává každý, kdo se v roce 2022 stal vlastníkem nemovitosti (koupě, darování, dědictví, pokud proběhla revize katastru..). A také ten, kdo v roce 2022 zásadněji upravoval nemovitost, kterou vlastnil už dříve. Rozhodující je, kdo vlastní nemovitost k prvnímu lednu 2023 – ten podává daňové přiznání a platí daň na rok 2023. 

    Nové daňové přiznání je třeba podat, pokud se změnily parametry, které ovlivňují výpočet daně, tedy například jste v roce 2022 kolaudovali stavbu, přistavovali, měnili rozlohu pozemku nebo z něj udělali stavební parcelu. Daňové přiznání musíte odevzdat také v případě, že v jednom kraji vlastníte víc nemovitostí a některou z nich jste v roce 2022 prodali nebo koupili. Pokud jste na území jednoho kraje vlastnili jedinou nemovitost, kterou jste v roce 2022 prodali, nemusíte v roce 2023 podávat daňové přiznání, ale musíte finančnímu úřadu do konce ledna prodej nemovitosti písemně oznámit.

 Když prodanou nemovitost od platby daně „neodhlásíte“, může se stát, že vám finanční úřad předepíše daň z pozemku nebo stavby, která už má dávno jiného majitele.

 Jestli u vás v roce 2022 k žádné zásadní změně nedošlo, daňové přiznání za nemovitosti přiznané v minulosti znovu nepodáváte. 

 Jestli jste v roce 2022 nabyli do vlastnictví nemovitost nebo ji upravovali a o zápis změn do katastru jste požádali v roce 2022, ale uskutečnil se až v roce 2023, máte na odevzdání daňového přiznání víc času: podané musí být do tří měsíců po konci měsíce, kdy se úpravy zanesly do katastru.

 Podávám daňové přiznání. Jak na to:

Daňové přiznání se odevzdává finančnímu úřadu, v jehož kraji se nemovitost nachází, a to prostřednictvím územního pracoviště. Daňová povinnost ke všem nemovitostem, které vlastníte na území jednoho kraje, je spojená do jednoho daňového spisu, který je uložený na jednom územním pracovišti. Daň za všechny nemovitosti v jednom kraji se platí společnou platbou. Jestli vlastníte nemovitosti ve více krajích, podáváte daňové přiznání v každém kraji zvlášť.

 Přiznání k dani z nemovitých věcí lze odevzdat osobně na příslušném územním pracovišti, poštou nebo elektronicky. Vlastníci datových schránek podávají přiznání (stejně jako oznámení o prodeji nemovitosti) povinně elektronickou cestou.


Na výpis aktualit